Dělená strava Vás dostane do formy

05.11.2010 | Gastronomie

Snažíte se být štíhlá a fit, přesto se často cítíte unavená? Možná by Vaše tělo ocenilo změnu životního stylu. Dělená strava je jednou z možností, jak se dostat do formy.

Zapomeňte na předsudky 
Mnoho z nás považuje dělenou stravu za moderní výmysl současných celebrit. Při zmínce o dělené stravě se většině lidí vybaví tvář populární herečky Lenky Kořínkové a její striktní dělení potravy na kytičky a zvířátka. Další skupina lidí se domnívá, že tento druh stravy je určen výhradně těm, kteří potřebují zhubnout bez hladovění. Ale zavedením dělené stravy do našeho jídelníčku můžete také přibrat. Účelem této metody je totiž harmonizace celého organismu. Kdo potřebuje zhubnout, ten svou váhu díky dělené stravě sníží. Kdo je naopak podvyživený, ten dodržováním tohoto dietního režimu přibere. Jak je to možné? Jídlo, které jíme, lze rozdělit do tří základních skupin. Na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny. Když konzumujeme potravu ze všech tří skupin najednou, nadměrně namáháme svůj trávicí trakt. Často na strávení takto složitého jídla, jako je například svíčková na smetaně s knedlíkem, nebo řízek s bramborovým salátem, spotřebujeme většinu energie, kterou nám jídlo dodává. Když si po takovém obědě dáme ještě žloutkový věneček nebo jiný dortíček, není se čemu divit, když namísto přílivu energie z jídla pociťujeme nesmírnou únavu a chuť dát si po obědě dvacet. A aby toho nebylo málo, zanedlouho se dostaví hlad, který nám dá signál, abychom v jídle pokračovali. 

Dělená strava není celibát
Když se však stravujeme na principu dělené stravy, méně tím zatěžujeme naše zažívací ústrojí. Díky tomu se po jídle cítíme plni energie a máme vyšší výkonnost. Pokud jsme trpěli nadváhou, začíná se naše váha mírně snižovat a naopak. Cílem dělené stravy je tedy nemíchat bílkoviny a sacharidy dohromady, abychom méně zatěžovali náš trávicí trakt, a cítili se lépe. V případě dělené stravy se nejedná o dietu v pravém slova smyslu, natož o přísný celibát odsuzující nás k tomu, abychom se živili jeden den masem a druhý den zeleninou. Přísnější varianta dělené stravy skutečně předpokládá dělení na ony kytičky a zvířátka, podle dr. Haye (který se touto metodou sám vyléčil z vážné nemoci) můžeme v jednom dni klidně konzumovat obojí. Bohatě stačí, když mezi bílkovinnými (např. maso, vejce, sója, víno) a sacharidovými (např. brambory, těstoviny, pečivo, ovoce, pivo) chody dodržíme čtyřhodinové pauzy. Neutrální potraviny (např. zelenina, čočka, med) můžeme s předchozími skupinami libovolně kombinovat. Pro Vaši představu uvádíme ukázkový jídelníček: 

Ukázkový jídelníček podle zásad dělené stravy:

Snídaně: pečivo s margarínem a medem
Svačina: banán a jogurt 
Oběd: kuře se zeleninovou oblohou
Svačina: ovocný tvaroh 
Večeře: brokolice se sýrovou omáčkou

Přečtěte si také:

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.